Hem > Öppen data, Politisk kommunikation, Sociala medier > UD och Sida kunde. Kan vi?

UD och Sida kunde. Kan vi?

I går lanserade Utrikesdepartementet och Sida gemensamt openaid.se som en plattform för utökad transparens kring svenskt biståndsarbete byggt på öppen data. Öppen data, opengov, e-gov och liknande begrepp är på frammarsch men än så länge har ganska lite hänt i myndighetssverige. För dig som inte är så insatt men vill veta mer rekommenderas Peter Krantz webbplats opengov.se

Öppen data bygger i mångt och mycket på att tillgängliggöra information på ett för många nytt sätt, att tillhandahålla detaljerad rådata för andra att bygga vidare på eller skapa tjänster kring, ofta genom öppna API:er. Fem timmar efter lanseringen fanns den första tjänsten biståndet.se (skapad av Jonas Lejon, som bland annat står bakom govdata.se och tweetbackup.com) på openaids data. Ett mer praktiskt exempel är när Popdevelop under Codemocracy skapade Kollektivt.se (Pelle Sten på Inuseful har ett spännande reportage), en geopositioneringstjänst för lokaltrafiken i skåne baserad på öppen data.

Joakim Jardenberg har som vanligt ett finger med i spelet och sammanfattar det hela här.

Det har skrivits och kommer naturligtvis skrivas massor om öppen data, kanske framförallt i bloggosfären där de stora pådrivarna finns. Hur ser det då ut i våra myndigheter, i våra kommuner och andra offentliga organ? Vad kan vi göra? Vad kan vi lyfta fram och göra tillgängligt på ett nytt och smidigt sätt? Ett citat (som är taget ur @Jockes presentation om sociala medier i offentlig sektor, slide 52, osäkert om han är ursprungskällan) sätter tillgänglighetsbegreppet på sin spets och kanske sår ett frö till utveckling:

If it´s not online (and freely, safely available) – it´s not public

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: